LED inbouwspots is een erg duurzame soort van verlichting en zal in de toekomst bijzonder snel terrein gaan winnen. We zien nu al dat deze soort van verlichting een vogelvlucht neemt. Inbouw LED spots zijn een hoogwaardige manier van verlichten. De inbouwspots zijn duurzaam , energiezuinig en milieuvriendelijk. U kunt hiermee flink besparen op de energiekosten. In deze blog leest u meer over de mogelijkheden.
Er zijn dimbare en niet dimbare led inbouwspots, denkt u goed na over deze keuze
De keuze die u moet gaan maken is die tussen een dimbare of een niet dimbare led inbouwspot en het wattage. Het wattage hangt af van de hoeveelheid licht die u wenst te verkrijgen. Normaal gesproken is een led inbouwspotje van 3 watt al ruim voldoende, ze geven namelijk een lichtopbrengst vergelijkbaar met een halogeenspot van 50 watt. Om het u gemakkelijk te maken hebben wij bij elke inbouwspots led het vergelijkbare wattage vermeld, zo kunt u de inbouwspots vergelijken met halogeen spots. Een andere manier is een eenvoudige rekensom. U kunt het wattage van een inbouw led spots ongeveer met 20 vermenigvuldigen om de lichtopbrengst vergelijkbaar met een halogeenspot te achterhalen. In het kort houd dit in dat een inbouw led spotje van 1 watt ongeveer 20 watt lichtopbrengst heeft, een flinke besparing op uw stroomrekening dus. Een led inbouwspots van 3 watt is vergelijkbaar met minimaal een halogeenspot van 50 watt. Ook hebben inbouwspots led geen verlies in de lichtopbrengst, u zult zien dat ze in tegenstelling tot halogeen spotjes na vele branduren nog evenveel licht geven als in het begin. Een halogeen spotje daarentegen begint naar 1000 uur al minder licht te geven en na 3000 gaat de spot vaak stuk. Led inbouwspotjes gaan tot wel 50.000 uur mee en geven continu dezelfde lichtopbrengst. Ontdek hoeveel u kunt besparen met led-lampen.
Ingebouwd in het plafond
Zoals de naam al eigenlijk al aangeeft worden inbouwspots led ingebouwd in een plafond. Dit kan overal zijn bijvoorbeeld in uw keuken, badkamer, woonkamer of carport. Ook kunnen de spots ingebouwd worden in een verlaagd plafond of zelfs in een betonnen plafond. Zo af en toe komt het ook voor dat men ze inbouwt in betonnen of houten vloeren. Vaak gebeurt dit langs de rand van een muur om de led inbouwspots mooi omhoog te laten schijnen zodat de spots de muur en het plafond verlichten. Het voordeel van onze kantelbare led inbouwspots is dat u ook nog eens de straal kunt verstellen zodat u bepaalde objecten kunt gaan uit verlichten.
Schoonmaken van de led inbouwspots
Een voordeel van led inbouwspots is dat ze naadloos aan uw plafond of vloer aansluiten. In beginsel lijkt dit niet zo belangrijk maar met het schoonmaken van de spots geeft dit een groot gemak. Een ander groot voordeel is dat de led inbouwspots lang niet zo warm worden als de ouderwetsere verlichting bronnen. Dit houd kort gezegd in dat u veel minder inbouwruimte achter de led inbouwspots nodig heeft en u dus een stuk minder ruimte verlies heeft.
Driver of Trafo
Een driver en trafo zijn eigenlijk hetzelfde alleen worden in de volksmond beide woorden gebruikt wat nog wel eens verwarrend kan zijn. Een groot verschil met andere vormen van verlichting ten opzichte van led inbouwspots is echter wel dat led spots ieder afzonderlijk een driver hebben. Halogeenspots zitten bijvoorbeeld vaak met een minimaal aantal van zes stuk op 1 grote trafo aangesloten. Het nadeel hiervan is dat als de trafo stuk gaat alle zes de spots niet meer werken. Bij led inbouwspots is dat dus niet zo. Bovendien zijn de drivers van led inbouwspots een stuk kleiner, ze zijn vergelijkbaar met een lucifer doosje. Het voordeel hiervan is weer dat ze door de boorgaten van de spots passen. Bij halogeenspots is de trafo vaak zo groot dat dit niet mogelijk is en u een volledige plafond plaat moet verwijden om de trafo te vervangen, en dit met alle gevolgen van dien.